Zdecydowanie ciekawym dodatkiem są tutaj orzeszki ziemne.
Sos na bazie białego wina dodaje pikanterii, ale spokojnie - po zjedzeniu tego dania nie zioniecie ogniem. :) Jest lekko ostro, ale bez przesady.
Dodatkowym atutem takiej potrawy są kolory - czerwień i żółć papryki oraz zieleń szczypiorku wspaniale współgrają ze złocistym mięsem...
Hmm... Czy przypadkiem nie rozpędziłam się za bardzo i nie opowiadam o jedzeniu, jakby to było dzieło sztuki? :)
Inspirowałam się przepisem: Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska. Kurczak z orzechami ziemnymi na ostro.
Składniki (dla około 4 osób):
- 350g filetów z piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 150g orzechów ziemnych bez łupin
- 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w paseczki
- 1 żółta papryka , bez pestek, pokrojona w paseczki
- pęczek szczypiorku
- 125ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki cukru
- 60 ml sosu sojowego
- płaska łyzeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyzeczki mielonego chili
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
Z kurczaka usunąć tłuszcz, pokroić filety w około dwucentymetrową kostkę. Odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić orzechy i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Po tym czasie orzechy zdjąć z patelni i odstawić.
Na patelnie wlać jeszcze łyzkę oleju, wrzucić kurczaka i smażyć około 2 minuty. Dodać pokrojoną w paski czerwoną i żółtą paprykę, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę, po czym zdjąć z patelni i odstawić.
Połowę orzechów zmiksować/zmiażdżyć wałkiem/ugnieść w moździeżu na dość gładką masę.
Na patelnie wlać wino, sos sojowy i dodać pozostałe składniki sosu.
Sos doprowadzić do wrzenia, mieszać pzrez minutę, po czym dodać zmiażdżone orzechy i mieszać razem jeszcze pzrez minutę.
Zmiejszyć ogień, dodać kurczaka z papryką oraz pozostałe orzechy, podgrzewać mieszając jeszcze przez minutę.
Na koniec dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać.
Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem.
Zachęcam do wypróbowania.:)
OdpowiedzUsuńTym bardziej, że jest dość szybkie do zrobienia, a składniki nie są specjalnie wyszukane.
Uwielbiam takie aromatyczne dania, a do tego tak szybkie w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńDanie jest bardzo smaczne :) polecam
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńWszystko pięknie ładnie zrobiłam jak w przepisie... Tylko czemu mi nie wygląda tak ładnie jak na obrazku?
OdpowiedzUsuńJest bardzo ciemne od sosu sojowego, że nawet nie widać jaki kolor papryki jem ;)
Coś zrobiłam nie tak?!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Usuń