Kurczak z orzechami ziemnymi

Jeśli znudził się Wam już klasyczny kurczak w panierce, przedstawiam przepis na coś niekoniecznie trudnego, a ciut odmiennego.
Zdecydowanie ciekawym dodatkiem są tutaj orzeszki ziemne.

Sos na bazie białego wina dodaje pikanterii, ale spokojnie - po zjedzeniu tego dania nie zioniecie ogniem. :) Jest lekko ostro, ale bez przesady. 

Dodatkowym atutem takiej potrawy są kolory - czerwień i żółć papryki oraz zieleń szczypiorku wspaniale współgrają ze złocistym mięsem...
Hmm... Czy przypadkiem nie rozpędziłam się za bardzo i nie opowiadam o jedzeniu, jakby to było dzieło sztuki? :)

Inspirowałam się przepisem: Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska. Kurczak z orzechami ziemnymi na ostro.


Składniki (dla około 4 osób):
  • 350g filetów z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 150g orzechów ziemnych bez łupin
  • 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w paseczki
  • 1 żółta papryka , bez pestek, pokrojona w paseczki
  • pęczek szczypiorku
sos:
  • 125ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki cukru
  • 60 ml sosu sojowego
  • płaska łyzeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyzeczki mielonego chili
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
Przygotowanie:

Z kurczaka usunąć tłuszcz, pokroić filety w około dwucentymetrową kostkę. Odstawić.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić orzechy i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Po tym czasie orzechy zdjąć z patelni i odstawić.

Na patelnie wlać jeszcze łyzkę oleju, wrzucić kurczaka i smażyć około 2 minuty. Dodać pokrojoną w paski czerwoną i żółtą paprykę, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę, po czym zdjąć z patelni i odstawić.

Połowę orzechów zmiksować/zmiażdżyć wałkiem/ugnieść w moździeżu na dość gładką masę.

Na patelnie wlać wino, sos sojowy i dodać pozostałe składniki sosu.

Sos doprowadzić do wrzenia, mieszać pzrez minutę, po czym dodać zmiażdżone orzechy i mieszać razem jeszcze pzrez minutę.

Zmiejszyć ogień, dodać kurczaka z papryką oraz pozostałe orzechy, podgrzewać mieszając jeszcze przez minutę.

Na koniec dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać.

Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem.





7 komentarzy:

  1. Danie wygląda bardzo apetycznie, z chęcią bym posmakowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do wypróbowania.:)
    Tym bardziej, że jest dość szybkie do zrobienia, a składniki nie są specjalnie wyszukane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie aromatyczne dania, a do tego tak szybkie w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie jest bardzo smaczne :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko pięknie ładnie zrobiłam jak w przepisie... Tylko czemu mi nie wygląda tak ładnie jak na obrazku?
    Jest bardzo ciemne od sosu sojowego, że nawet nie widać jaki kolor papryki jem ;)
    Coś zrobiłam nie tak?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń