Spód na wzór tarty cytrynowej, o której pisałam już wcześniej. Druga warstwa to maliny, jeżyny i porzeczki-zasmażone razem z cukrem. Na koniec bita śmietana posypana tartą czekoladą.
Ciasto znikało błyskawicznie, ale na szczęście udało mi się zrobić zdjęcie ostatniemu kawałkowi. :)
Składniki na spód (forma o średnicy 25 cm):
- 1 i 1/4 szklanki pokruszonych herbatników
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek stopionego masła
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wymieszać okruchy herbatników z masłem i cukrem.
Masę równomiernie rozłożyć na dnie formy (najlepiej okrągłej o średnicy około 25 cm). Piec około 17 minut, następnie wyjąć i ostudzić.
wcale się nie dziwię, że znikało błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńładna łyżeczka ;]
OdpowiedzUsuńoch, naprawdę. ekspres polarny!
super. lubię takie szybkie ciacha ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Teraz tak się zastanawiam, czy pisząc "szybkie ciasto", nie miałam na myśli przypadkiem czasu jego znikania, a nie przygotowania. :)
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie! a jaka sprytna łyżeczka:)
OdpowiedzUsuńRobi się je na pewno szybko - i tak jak napisałaś, znika JESZCZE szybciej, dlatego jest podwójnie szybkie :D
OdpowiedzUsuńI na pewno - pyszne!
smacznie tutaj:) podobne ciasto kiedyś zrobiłam ale na toffi (przepis na moim blogu:)) z góry wygląda całkiem podobnie do mojego, ale Twój przepis muszę wypróbować;) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńhm, łyżka się zgięła od tego szybkiego wyjadania!!! pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
wygląda fantastycznie, z taką owocową warstwą musi smakować przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńKasia jesteś kulinarnym Dżynksem :)
OdpowiedzUsuńojjj brzmi rewelacyjnie! Uwielbiam takie słodkości ! :)))
OdpowiedzUsuńSuper te ciacho<33 ;D Ja zamierzam takie dziś zrobić;) Mmmniam<33 !
OdpowiedzUsuń