Kruche ciasteczka, którym wprost trudno się oprzeć. Słodycz masy kajmakowej świetnie współgra ze smakiem solonych orzeszków ziemnych. Dodatek pestek dyni, płatków migdałowych i orzechów laskowych dodatkowo umila chrupanie. :)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło, jajko oraz śmietanę. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto uformować w gruby wałek o średnicy około 7cm. Włożyć do lodówki na około pół godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki, piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Wałek ciasta pokroić na 12 plasterków, każdy z nich lekko spłaszczyć dłońmi, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy między ciasteczkami).
Piec około 20 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
Płatki migdałów oraz pestki dyni podprażyć na suchej i ciepłej patelni, dzięki temu będą przyrumienione i jeszcze bardziej chrupiące.
Ozdobić ciasteczka: Na każde ciastko nakładać i rozsmarować niewielką porcję masy kajmakowej, a następnie obsypywać migdałami, orzechami, pestkami, czekoladą lub innymi dodatkami według upodobań.
Takie ciacha na wypasie to ja rozumiem! :)
OdpowiedzUsuńOj, było co chrupać. Apetyczne te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńa kto się się mógł powstrzymać i nadgryzł ciacho? przyznać się:)
OdpowiedzUsuń*nie mógł
UsuńJa to tłumaczę jako "ugryzienie na potrzeby zdjęcia". :)
UsuńMyślę, że równie dobrze smakowałyby z masą krówkową :) z przyjaciółką na pewno wypróbujemy przepis :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie na pewno wypróbuje !!! :) Zapraszam też do mnie http://lady--berry.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWOW UWIELBIAM TAKIE ;-)))))
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM