Żurek na zakwasie z białą pieczoną kiełbasą

Żurek na pewno będzie królem na wielkanocnych stołach. Ja gotowałam go pierwszy raz i myślę, że wyszło całkiem przyzwoicie. :) Mam nadzieję, że kiedyś opracuję przepis, który będzie godny przekazywania z pokolenia na pokolenie. :)
Żurek inspirowany TYM przepisem. :)









Składniki ( na około 6 porcji):

wywar warzywny:
  • 350 g marchwii
  • 200 g pietruszki
  • 1 cebula (około 150 g)
  • por
  • seler
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • łyżka suszonego lubczyku
  • 2 litry wody
pozostałe:
  • 500 ml zakwasu żytniego ( gotowego lub domowego)
  • 700 g białej kiełbasy (surowej)
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • płaska łyżeczka mielonego kminku
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka chrzanu ( ze słoiczka)
do podania:
  • 6 ugotowanych jajek 
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Najpierw przygotować wywar warzywny.

Wszystkie warzywa umyć. Marchew i pietruszkę obrać. Pozostawić w całości.

Całą włoszczyznę umieścić w dużym garnku, cebulę i czosnek włożyć razem z łupinkami. Zalać 2 litrami wody. Dodać pozostałe składniki wywaru warzywnego - liście laurowe, ziarna pieprzu, suszony lubczyk.

Gotować około 25 minut - przez ten czas warzywa powinny stać się miękkie, jeśli nie - gotować jeszcze chwilę.

Warzywa wyjąć z wywaru. Część* marchewki i pietruszki pokroić na talarki i odstawić. Będą potrzebne później.

Do "czystego" wywaru warzywnego włożyć  surową białą kiełbasę i gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie wyjąć kiełbasę.

Kiełbasę upiec w nastepujący sposób:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kiełbasę umieścić na blaszce lub w naczyniu zaroodpornym (nie przykrywać) i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut aż kiełbasa się zrumieni. 

Do wywaru warzywnego wlać zakwas (jeśli zakwas jest bardzi kwaśny - wlać go mniej niż w przepisie). Dodać majeranek i mielony kminek. Gotować przez minutę.

Śmietanę rozrobić z odrobiną ciepłego wywaru i łyżeczką chrzanu, a następnie dodawać  powoli do garnka z żurkiem. Gotować jeszcze przez minutę. Doprawić solą i pieprzem.

Część* upieczonej kiełbasy pokroić na plasterki i wrzucić do żurku razem z wcześniej pokrojoną marchewką i pietruszką.

Podawać z ugotowanym jajkiem, udekorować natką pietruszki.



* Pozostałą marchew, pietruszkę i kiełbasę również można wykorzystać w ciekawy sposób - na przykład zapiec z jajkiem.




5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że smak też nie jest najgorszy. :)

      Usuń
  2. Jego smak już czuję w ustach. Dobrze przyprawiony. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wizytę. Pozdrawiam. :)

      Usuń
  3. Żurek wygląda cudnie, a te jajeczko pycha :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń