Żurek inspirowany TYM przepisem. :)
Składniki ( na około 6 porcji):
- 350 g marchwii
- 200 g pietruszki
- 1 cebula (około 150 g)
- por
- seler
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu
- łyżka suszonego lubczyku
- 2 litry wody
- 500 ml zakwasu żytniego ( gotowego lub domowego)
- 700 g białej kiełbasy (surowej)
- 3 łyżki śmietany 12%
- płaska łyżeczka mielonego kminku
- łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
- łyżeczka chrzanu ( ze słoiczka)
- 6 ugotowanych jajek
- natka pietruszki
Najpierw przygotować wywar warzywny.
Wszystkie warzywa umyć. Marchew i pietruszkę obrać. Pozostawić w całości.
Całą włoszczyznę umieścić w dużym garnku, cebulę i czosnek włożyć razem z łupinkami. Zalać 2 litrami wody. Dodać pozostałe składniki wywaru warzywnego - liście laurowe, ziarna pieprzu, suszony lubczyk.
Gotować około 25 minut - przez ten czas warzywa powinny stać się miękkie, jeśli nie - gotować jeszcze chwilę.
Warzywa wyjąć z wywaru. Część* marchewki i pietruszki pokroić na talarki i odstawić. Będą potrzebne później.
Do "czystego" wywaru warzywnego włożyć surową białą kiełbasę i gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie wyjąć kiełbasę.
Kiełbasę upiec w nastepujący sposób:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kiełbasę umieścić na blaszce lub w naczyniu zaroodpornym (nie przykrywać) i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut aż kiełbasa się zrumieni.
Do wywaru warzywnego wlać zakwas (jeśli zakwas jest bardzi kwaśny - wlać go mniej niż w przepisie). Dodać majeranek i mielony kminek. Gotować przez minutę.
Śmietanę rozrobić z odrobiną ciepłego wywaru i łyżeczką chrzanu, a następnie dodawać powoli do garnka z żurkiem. Gotować jeszcze przez minutę. Doprawić solą i pieprzem.
Część* upieczonej kiełbasy pokroić na plasterki i wrzucić do żurku razem z wcześniej pokrojoną marchewką i pietruszką.
Podawać z ugotowanym jajkiem, udekorować natką pietruszki.
* Pozostałą marchew, pietruszkę i kiełbasę również można wykorzystać w ciekawy sposób - na przykład zapiec z jajkiem.
prezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem, że smak też nie jest najgorszy. :)
UsuńJego smak już czuję w ustach. Dobrze przyprawiony. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę. Pozdrawiam. :)
UsuńŻurek wygląda cudnie, a te jajeczko pycha :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!
OdpowiedzUsuń