Tarta z camembertem i figami

Przepadam za tartami. Zarówno tymi wytrawnymi, jak i na słodko. Zobaczcie sernikową tartę z czekoladą i tartę z łososiem. Dzisiejsza propozycja to połączenie smaku sera camembert oraz fig. Ciekawym dodatkiem jest rukola, którą dekorujemy tartę po upieczeniu.








Składniki (forma o średnicy 25cm):

ciasto:
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżki zimnej wody
wypełnianie:
  • 125ml tłustego mleka
  • 2 jajka
  • 50g tłustego białego sera
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 camembert (120g)
  • 2 figi
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • do podania: rukola



Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie lekko klejące.

Ciasto włożyć do lodówki na godzinę, a po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Formę o średnicy 25cm wylepić ciastem, następnie ponakłuwać je widelcem. Wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut. Wyjąć i ostudzić.

Kiedy spód przestygnie, ponownie rozgrzać piekarnik do 200 stopni i przygotować wypełnienie tarty. Camembert podzielić na 4 plastry, figi pokroić na cienkie plasterki.

Wymieszać mleko z jajkami i pieprzem, doprawić solą. Dodać pokruszony biały ser i ponownie wymieszać.

Na przestudzony spód wylać masę jajeczną, a następnie zatopić w niej plastry sera, figi i bazylię.

Piec około 15 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów i ścięcia masy jajecznej.


3 komentarze: