Przepadam za tartami. Zarówno tymi wytrawnymi, jak i na słodko. Zobaczcie sernikową tartę z czekoladą i tartę z łososiem. Dzisiejsza propozycja to połączenie smaku sera camembert oraz fig. Ciekawym dodatkiem jest rukola, którą dekorujemy tartę po upieczeniu.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie lekko klejące.
Ciasto włożyć do lodówki na godzinę, a po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Formę o średnicy 25cm wylepić ciastem, następnie ponakłuwać je widelcem. Wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Kiedy spód przestygnie, ponownie rozgrzać piekarnik do 200 stopni i przygotować wypełnienie tarty. Camembert podzielić na 4 plastry, figi pokroić na cienkie plasterki.
Wymieszać mleko z jajkami i pieprzem, doprawić solą. Dodać pokruszony biały ser i ponownie wymieszać.
Na przestudzony spód wylać masę jajeczną, a następnie zatopić w niej plastry sera, figi i bazylię.
Piec około 15 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów i ścięcia masy jajecznej.
Wygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie smaków. Tarta wyglada cudownie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!! Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń