Biała kiełbasa zapiekana z jajkiem

W poprzednim poście zaprezentowałam żurek z pieczoną białą kiełbasą. Do podania żurku nie zużyłam całej kiełbasy oraz marchewki i pietruszki. Oczywiście można zjeśc je oddzielnie, ale mam jeszcze jeden interesujący pomysł na te składniki. Tak podana kiełbasa z jajkiem wygląda bardzo efektownie. 







Składniki ( na 2 porcje):
  • 2 pieczone białe  kiełbasy - jak TUTAJ
  • ugotowana marchewka
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Pieczoną kiełbasę i ugotowaną marchewkę pokroić na talarki, umieścić w dwóch małych naczyniach do zapiekania. Na wierzch wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem.

Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut.

Posypać natką pietruszki.





3 komentarze:

  1. bardzo dobry pomysł na zagospodarowanie składników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lubię, kiedy coś się marnuje. :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię żurek. Zamówiłem na świąteczny stół. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń