Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki startej marchewki
- 2/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Białka z dodatkiem soli ubić, a następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka (najlepiej na przemian - trochę cukru, żółtko, trochę cukru...).
Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.
Na koniec wlewamy olej i sok pomarańczowy, a następnie dodajemy marchew i płatki migdałowe.
Przelać do foremek lub na blaszkę, piec w 180 stopniach.
Na wierzchu można ozdobić migdałami i/lub plastrami marchewki.
Z podanych składników zrobiłam 10 muffinek oraz małe ciasto na blaszce o wymiarach 20x20cm .
Muffinki były gotowe po 15 minutach, ciacho po około 35.
Polecam zupkę z kukurydzy, serio ;) jest pyyyszna ;).
OdpowiedzUsuńDziekuje za odwiedziny. Masz świetne zdjecia na blogu i ciekawe przepisy. Bedę tu wracać.
A muffinki z marchewką pyyycha ;)
Pozdrawiam ;)
uwielbiam marchewkowe wypieki! :-)
OdpowiedzUsuńwyglada dość nietypowo, ale pysznie :)
OdpowiedzUsuńmm.. pyszne na pewno:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają z tą marcheweczką :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają z tą marcheweczką :)
OdpowiedzUsuńale fajnie wyglądają te kawałki marchewki zanurzone w cieście :)
OdpowiedzUsuń