Najłatwiejszy sos pomidorowo-czosnkowy do makaronu

To danie powinno dostać medal za prostotę i szybkość wykonania. Ale taki makaron gości na naszym stole nie tylko z powodu ograniczeń czasowych. Jest u nas stałym bywalcem, ponieważ jest po prostu pyszny. :)Dobrze będzie, jeśli do jego przygotowania wykorzystacie domowy przecier pomidorowy. Jeśli jednak sami go nie robicie i nie zostaliście nim obdarowani przez mamę, babcię, czy teściową, to bez obaw - w sklepach też można dostać tego typu produkty bardzo dobrej jakości.:)


Składniki (3-4 porcje):
  • główka czosnku
  • 700 ml przecieru (nie koncentratu!) pomidorowego
  • oliwa z oliwek/olej roślinny
  • sól, pieprz
  • około 250 g makaronu - u mnie bucatini

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odlać wodę - zachowując kilka łyżek (około 4). Makaron odstawić.

Czosnek obrać, około 3 ząbki przecisnąć przez praskę, pozostałe przekroić na pół. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić. Nie dopuścić do tego, żeby zbrązowiał, ponieważ wtedy staje się gorzki.

Do czosnku wlać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i gotować bez przykrycia przez około 7-10 minut, od czasu do czasu zamieszać.

Do sosu pomidorowego dodać zachowaną wcześniej wodę od gotowania makaronu i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Połączyć makaron i sos, odstawić na około 2 minuty, żeby sos zgęstniał. Po tym czasie podawać.

* Ten i inne wegańskie przepisy znajdziesz tutaj: wegańska galeria arty-styczna
* A inne pomysły na makaron zebrane są tutaj: MIŁOŚNICY MAKARONU


1 komentarz:

  1. Lubię takie proste i za razem pyszne sosy do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń