Składniki (3-4 porcje):
- główka czosnku
- 700 ml przecieru (nie koncentratu!) pomidorowego
- oliwa z oliwek/olej roślinny
- sól, pieprz
- około 250 g makaronu - u mnie bucatini
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odlać wodę - zachowując kilka łyżek (około 4). Makaron odstawić.
Czosnek obrać, około 3 ząbki przecisnąć przez praskę, pozostałe przekroić na pół. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić. Nie dopuścić do tego, żeby zbrązowiał, ponieważ wtedy staje się gorzki.
Do czosnku wlać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i gotować bez przykrycia przez około 7-10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Do sosu pomidorowego dodać zachowaną wcześniej wodę od gotowania makaronu i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Połączyć makaron i sos, odstawić na około 2 minuty, żeby sos zgęstniał. Po tym czasie podawać.
* Ten i inne wegańskie przepisy znajdziesz tutaj: wegańska galeria arty-styczna
* A inne pomysły na makaron zebrane są tutaj: MIŁOŚNICY MAKARONU
Lubię takie proste i za razem pyszne sosy do makaronu :)
OdpowiedzUsuń