Do ciasta można użyć również mrożonych malin.
- 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 160 - 170 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 230 g masła
- 1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 220 g)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 1 łyżeczka drobno otartej skórki z pomarańczy
- 3 duże jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2,5 szklanki (o pojemności 250ml) malin
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Przesiać i wymieszać 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sól.
Przesiać i wymieszać 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia, sól.
Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać sok z pomarańczy, ekstrakt z migdałów i otartą skórkę z pomarańczy. Ubić.
Jajka wbijać jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać jogurt i zmiksować do połączenia.
Do ciasta dodać przesiane suche składniki, wymieszać.
Maliny oprószyć i wymieszać z pozostałą mąką. Wmieszać je delikatnie do ciasta. Ciasto wyłożyć łyżką do formy o średnicy 25 cm. Wyrównać.
Piec przez około 60 - 70 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić w formie, następnie na kratce.
wyszło Ci wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńMmm musiało być pyszne :>
OdpowiedzUsuńByło. :)
Usuńporywam kawałek, do kawki jak znalazł:D
OdpowiedzUsuńCzęstujcie się wszyscy. :)
UsuńUwielbiam ciasto jogurtowe, dziś też będę robić, tylko w wersjach mini i z borówkami(w lidlu właśnie promocja), pyszny deser :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciacho, Twoje wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Uwielbiam maliny. Myślę, że skorzystam z przepisu, żeby zjeść takie pyszne ciasto. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuń