Śniadanie podano! :)

Dzisiaj na śniadanie bruschetta z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem  oraz jajko w koszulce na grzance, znane również jako jajko po benedyktyńsku. Do tego typu jajka idealnie nadaje się sos holenderski (przepis TUTAJ).








Składniki (dla 1 osoby):
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka źdźbeł szczypiorku
  • jajko
  • łyżka octu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Chleb skropić oliwą z oliwek, natrzeć pzreciśniętym przez praskę czosnkiem, piec w rozgrzanym piekarniku około 5 minut. Wyjąć na talerz.

Pomidorki umyć i pokroic na ćwiartki, wymieszać z drobno pokrojonym szczypiorkiem i odrobiną oliwy, doprawić solą i pieprzem. Umieścić na jednej grzance.

Jajko wbić do filiżanki. W garnku zagotować wodę z octem i odrobiną soli. Do gotującej się wody wlać delikatnie jajko z filiżanki i gotować do ścięcia białka (około 2 minuty). Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na grzance. Ozdobić szczypiorkiem, oprószyć solą i pieprzem. Przed samym podaniem naciąć lekko nożem, żeby żółtko zaczęło delikatnie wypływać.

7 komentarzy:

  1. tak kolorowo zacząć można tylko wspaniały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzę z założenia, że pyszne śniadanie zwiastuje udany dzień. :)

      Usuń
  2. te pomidorki ze szczypiorkiem wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wytrawnie, tak lubię! :)
    Pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane :) Mam ochotę na jajko sadzone, patrząc na te zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń