- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka źdźbeł szczypiorku
- jajko
- łyżka octu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Chleb skropić oliwą z oliwek, natrzeć pzreciśniętym przez praskę czosnkiem, piec w rozgrzanym piekarniku około 5 minut. Wyjąć na talerz.
Pomidorki umyć i pokroic na ćwiartki, wymieszać z drobno pokrojonym szczypiorkiem i odrobiną oliwy, doprawić solą i pieprzem. Umieścić na jednej grzance.
Jajko wbić do filiżanki. W garnku zagotować wodę z octem i odrobiną soli. Do gotującej się wody wlać delikatnie jajko z filiżanki i gotować do ścięcia białka (około 2 minuty). Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na grzance. Ozdobić szczypiorkiem, oprószyć solą i pieprzem. Przed samym podaniem naciąć lekko nożem, żeby żółtko zaczęło delikatnie wypływać.
tak kolorowo zacząć można tylko wspaniały dzień :)
OdpowiedzUsuńWychodzę z założenia, że pyszne śniadanie zwiastuje udany dzień. :)
Usuńte pomidorki ze szczypiorkiem wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńwytrawnie, tak lubię! :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane!
Pycha :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane :) Mam ochotę na jajko sadzone, patrząc na te zdjęcia.
OdpowiedzUsuńWspaniale sniadanie.
OdpowiedzUsuń