Facet w kuchni: Roladki z kurczaka z boczkiem i żółtym serem

Mój mąż gotuje naprawdę rewelacyjnie, ale rzadko kiedy jestem w stanie spisać jego przepisy od początku do końca. 
Jest prawdziwym mięsożercą, dlatego też nie zdziwiła mnie ta propozycja kulinarna. :)
Panierowane i pieczone roladki z kurczaka z dodatkiem boczku i żółtego sera świetnie smakują z pieczonymi ćwiartkami ziemniaczków oraz sałatą z lekkim sosem.
Mnie spodobało się skropienie roladki sokiem z limonki - bardzo interesujący smak. :)

Składniki (na 2 roladki):
  • duża podwójna pierś z kurczaka
  • 2-4 plastry boczku
  • 2-4 plastry żółtego sera
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • opcjonalnie do podania: linonka/sok z limonki, szczypiorek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Jajko roztrzepać widelcem na głębokim talerzu. Bułkę umieścić w drugim naczyniu.

Podwójną pierś przekroić na pół, każdą połówkę rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem.

Na rozbitej piersi ułożyć 1-2 plastry boczku oraz ser. Zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami.

Każdą roladkę obtoczyć w jajku i bułce, następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym (nie przykrywać).

Piec około 30 minut.

Podawać ciepłe.

6 komentarzy:

  1. Zazdroszczę......Męża!!! ;-)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Mąż robi najlepszą w świecie jajecznicę!!!A teraz dam mu szansę na wykorzystanie przepisu Twojej drugiej Połówki:)Bardzo ładnie wyglądają roladki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że ma swoją specjalność. :) Zrobienie pysznej jajecznicy to sztuka. ;)
      A jeśli do tego robi jeszcze swietną kawę, niczego więcej nie trzeba. :)

      Usuń
  3. Fajne danie, aż mi ślinka pociekła. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czemu ja dopiero dziś znalazłam ten przepis?!
    To musi być pyszniutkie! :)

    OdpowiedzUsuń