Sernik na zimno z musem truskawkowym

Do zrobienia spodu użyłam tutaj pokruszonych herbatników w czekoladzie, rozdrobnionych i wymieszanych z masłem, ale z powodzeniem można zastąpić je biszkoptami lekko nasączonymi galaretką. Biały środek zrobiony jest z serka typu Danio oraz śmietanki. Na wierzchu mus truskawkowy, który jak najbardziej można zrobić z owoców mrożonych albo zastąpić go musem z innych owoców. 


Zobaczcie też sernik na zimno z galaretką i tymiankiem oraz ciasto panna cotta.

Rok temu na blogu: Zupa z pieczonej cebuli, ziemniaków i czosnku, Pieczone ziemniaczki z rzodkiewką, szczypiorkiem i sosem chrzanowym, Brzoskwinie z tymiankiem.



Składniki (tortownica o średnicy 25cm):

spód:
  • 200g herbatników w czekoladzie
  • 100g masła

środek:
  • 500ml śmietany 36%
  • 400g(duży kubek) serka typu Danio
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 pełne łyżki żelatyny

wierzch:
  • 400g truskawek(mogą być mrożone)
  • 2 pełne łyżki żelatyny
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Herbatniki drobno pokruszyć (ja wrzucam je do malaksera, dzięki czemu są idealnie rozdrobnione). Masło rozpuścić, dodać do niego pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać - tak, aby czekolada, okruchy i masło połączyły się w jednolitą masę. Przełożyć do formy, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania białej masy.

Żelatynę (2 pełne łyżki) rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.Śmietanę ubić (nie musi być bardzo sztywna) pod koniec ubijania dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Na koniec wlać żelatynę i szybko zmiksować na wysokich obrotach. Masę przelać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki. Odczekać aż masa zacznie tężeć i wtedy zacząć przygotowywać mus truskawkowy.

Kolejne 2 łyżki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości goracej wody, ostawić. Truskawki wrzucić do kielicha blendera, dodać cukier puder (ja dodałam 3 łyżki) i zmiksować na mus. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować. Mus truskawkowy wylać na tężejącą białą masę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.




6 komentarzy:

  1. Piękny ten serniczek i bardzo apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten wierzch musi być rewelacyjny! Świetnie wygląda, takie proste rozwiązania często okazują się tymi najlepszymi: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna ta truskawkowa powierzchnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekny sernik!! kiedyś często robiłam ,przypominialas mi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki apetyczny, że ślinka cieknie. Chętnie poczęstowałabym się takim kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń