Ciasto ziemniaczane z cytrynowym sosem

Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu postanowiłam go wypróbować. Wprowadziłam niewielkie modyfikacje i urozmaiciłam ciasto dodatkiem sosu cytrynowego. Ciasto jest ciężkie i wilgotne, a ziemniaki według mnie są zupełnie niewyczuwalne. :) Jego smak świetnie komponuje się z dość kwaśnym sosem cytrynowym na bazie żółtek.





Składniki:

ciasto:
  • około 630 g ziemniaków
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 125 g mascarpone
  • 380 g cukru
  • 6 łyżek stołowych stopionego masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki stołowe cukru wanilinowego
sos cytrynowy:
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Przygotowanie:

Ciasto:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać ze skórki i zmiksować na gładką masę, dopóki są jeszcze ciepłe ( ja użyłam blendera recznego).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Twaróg zmiksować razem z mascarpone na gładką masę.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Masę ziemniaczaną wymieszać z serem, cukrem, cukrem wanilinowym, masłem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do podłuznej formy posmarowanej na dnie masłem i piec około 50 minut.
Pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

Sos:

Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć i osuszyć.

Na drobych oczkach tarki zetrzeć żółtą część skórki z cytryny, a następnie wycisnąć z cytryn sok.
Wcześniej można cytrynę zrolowac na blacie - dzięki temu zabiegowi wyciśniemy więcej soku.
Ponadto, jeśli mamy problem z pestkami, warto jest przelać sok przez sitko, żeby mieć pewność, że nic w nim nie zostało.


Żółtka umieścić w metalowej misce, roztrzepać widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny oraz startą skórką. Dodać cukier. 

Miskę umieścić na garnku z gotującą wodą, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać sos trzepaczką do jajek.
Nie należy zwiększac ognia, żeby żółtka się nie ścięły. Sos musi być aksamitny.
Miskę najlepiej trzymać  przez ściereczkę lub w rękawicy kuchennej, zeby uniknąć oparzenia parą.

Do sosu powoli i małymi partiami dodawać zimne masło, za każdym razem energicznie mieszając. 

Po dodaniu całej porcji masła, sos trzymać nadal na garnku z gotujacą wodą i mieszać do momentu, aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.












































4 komentarze:

  1. a widziałam już chyba kiedyś ciasto z dodatkiem ziemniaków albo fasoli.. warzywa dodają właśnie tej charakterystycznej ciężkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie z fasolą też planuję zrobić. :)

      Usuń
  2. Intrygujące :) Z ziemniakami jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo słyszałam, że ciasto z dodatkiem ziemniaków nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. No cóż jak na razie pozostaję mi tylko nacieszyć oczy Twoim daniem.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń