Składniki:
ciasto:
- około 630 g ziemniaków
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g twarogu półtłustego
- 125 g mascarpone
- 380 g cukru
- 6 łyżek stołowych stopionego masła
- 4 jajka
- 3 łyżki stołowe cukru wanilinowego
- skórka i sok z 2 cytryn
- 3 żółtka
- 40 g cukru
- 50 g zimnego masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać ze skórki i zmiksować na gładką masę, dopóki są jeszcze ciepłe ( ja użyłam blendera recznego).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Twaróg zmiksować razem z mascarpone na gładką masę.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masę ziemniaczaną wymieszać z serem, cukrem, cukrem wanilinowym, masłem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do podłuznej formy posmarowanej na dnie masłem i piec około 50 minut.
Pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Sos:
Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć i osuszyć.
Na drobych oczkach tarki zetrzeć żółtą część skórki z cytryny, a następnie wycisnąć z cytryn sok.
Wcześniej można cytrynę zrolowac na blacie - dzięki temu zabiegowi wyciśniemy więcej soku.
Ponadto, jeśli mamy problem z pestkami, warto jest przelać sok przez sitko, żeby mieć pewność, że nic w nim nie zostało.
Żółtka umieścić w metalowej misce, roztrzepać widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny oraz startą skórką. Dodać cukier.
Miskę umieścić na garnku z gotującą wodą, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać sos trzepaczką do jajek.
Nie należy zwiększac ognia, żeby żółtka się nie ścięły. Sos musi być aksamitny.
Miskę najlepiej trzymać przez ściereczkę lub w rękawicy kuchennej, zeby uniknąć oparzenia parą.
Do sosu powoli i małymi partiami dodawać zimne masło, za każdym razem energicznie mieszając.
Po dodaniu całej porcji masła, sos trzymać nadal na garnku z gotujacą wodą i mieszać do momentu, aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
a widziałam już chyba kiedyś ciasto z dodatkiem ziemniaków albo fasoli.. warzywa dodają właśnie tej charakterystycznej ciężkości :)
OdpowiedzUsuńTakie z fasolą też planuję zrobić. :)
UsuńIntrygujące :) Z ziemniakami jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo słyszałam, że ciasto z dodatkiem ziemniaków nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. No cóż jak na razie pozostaję mi tylko nacieszyć oczy Twoim daniem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki