Kanapki z krewetkami, kolendrą i sosem czosnkowym

Jeśli znudziły Wam się zwykłe kanapki z serem czy wędliną, możecie spróbować czegoś innego. Krewetki świetnie sprawdzają się w wersji kanapkowej. Z dodatkiem sosu czosnkowego domowej roboty i świeżej kolendry są naprawdę wyśmienite.
Krewetki wystarczy chwilę podsmażyć na maśle z czosnkiem, a bułki podgrzać w piekarniku. Wbrew pozorom to naprawdę szybkie kanapki. :)
Jeśli nie lubicie kolendry, można wykorzystać pietruszkę albo szczypiorek. 





Składniki ( na 2 kanapki):
  • 14 krewetek Black Tiger ( u mnie mrożone)
  • 2 kawałki bagietki albo 2 długie bułki
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
sos:
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 przeciśnięte przez praske ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować sos. Dokładnie wymieszać, odstawić.

Bułki przekroić (nie do końca) i podgrzać w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (około 1-2 minuty).

Krewetki rozmrozić, pozbawić ogonków, osuszyć.

Masło rozpuścić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmazać 1 minutę.

Dodać krewetki i smażyć je z każdej strony po 2 minuty.

Posypać solą morską.

Bułki posmarować w środku sosem czosnkowym, następnie do kazdej kanapki włożyć kilka krewetek i dodać świeżą kolendrę (pietruszkę lub szczypiorek).







2 komentarze:

  1. super smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyczuwam pyszne jedzenie, a krewetek w bułce jeszcze nie jadłam, super pomysł :D

    OdpowiedzUsuń