Składniki (na około 16 muffinek):
suche:
- 250g mąki
- 230g cukru
- 3 cukry wanilinowe - każdy po 16g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
mokre:
- 250ml mleka
- 200ml oleju roślinnego
- 1 jajko
nadzienie (opcjonalnie):
- dżem/konfitura malinowa - u mnie 16 łyżeczek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Składniki suche i składniki mokre mieszamy w dwóch oddzielnych naczyniach.
Następnie mieszamy wszystkie składniki razem. Należy mieszać krótko i niezbyt dokładnie - nie używamy miksera! ( Dzieki takiemu niedbałemu mieszaniu ciasto nie bedzie zbite, tylko puszyste.)
Jeśli nie robicie nadzienia, wystarczy ciasto powlewać do foremek i upiec.
Jeśli wybieracie opcję z nadzieniem, 2/3 ciasta porozlewać do foremek - mniej więcej do połowy ich wysokości, następnie na środek kazdej babeczki kładziemy łyżeczkę konfitury, dżemu lub innego nadzienia i "przykrywamy" pozostałym ciastem.
Piec około 20 minut.
wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńfajne zdjęcia, takie zabawkowe:)
OdpowiedzUsuńpycha! zapisałam do zrobienia
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki, wszystkie rodzaje oprócz czekoladowych :P
OdpowiedzUsuńHa ha :) A ja wszystkie, bez wyjątku. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki, między innymi właśnie z powodu łatwości ich robienia i mnóstwa różnych kombinacji smakowych :) Zdjęcia świetne! Aż chce się jedną skraść...
OdpowiedzUsuńKto ich nie lubi? u mnie ostatnio były orzechowe z czekoladową niespodzianką w środku :)
OdpowiedzUsuńPoczęstuję się jedną, zachomikuję do śniadania ;)
OdpowiedzUsuńCzęstujcie się, bardzo proszę! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie babeczki :)
OdpowiedzUsuńPrawda, muffinki po prostu robią się same... Slicznie ci wyszły. I masz takie wesołe papilotki. Uwielbiam takie w kropeczki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło. D.
Papilotki - mała rzecz, a cieszy. :)
Usuńja swoje non stop ulepszam :) do takiego przepisu dodaję śmietanę i kroplę aromatu waniliowego :D Ale jakie fajne widelczyki! sliczniutkie
OdpowiedzUsuńJa w tych widelczykach zakochałam się, kiedy tylko je zobaczyłam. :)
UsuńMuffinki to fajna sprawa, zawsze można je wykonać na setki sposobów, można użyć tego co ma się pod ręką, a jedyna wada to że szybko znikają :D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. Kolejny przepis do zapamiętania :)
OdpowiedzUsuń