Małe grzanki z jajecznicą i krewetkami

Pomysł zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Po kanapkach z krewetkami, zapraszam na małe grzanki - tym razem z jajecznicą, szczypiorkiem i krewetkami. Takie kanapeczki są dowodem na to, że małe jest piękne. :)
Krewetki podsmażone na maśle z dodatkiem masła i czosnku to przepis chyba wszystkim znany. Dzisiaj proponuję połączyć owoce morza ze zwykłą jajecznicą. Na małych grzankach wygladają uroczo. :) 


Składniki (6 małych grzanek):
  • kawałek bagietki pokrojonej na 6 części
  • 12 krewetek Black Tiger ( u mnie mrożone)
  • 2 jajka
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól morska

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Szczypiorek drobno posiekać.

Kawałki bagietki podpiec przez około 2 minuty w rozgrzanym piekarniku. Pozostawic w piekarniku na czas przygotowania krewetek i jajek.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła oraz posiekany ząbek czosnku.

Wrzucić krewetki i smażyć z każdej strony około 1, 5 minuty.

Na koniec posypać solą morską. Odstawić.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć przez minutę.

Wbić 2 jajka i wymieszać. Smażyć, a kiedy jajka zaczną się ścinać, wrzucić szczypiorek i wymieszać.

Na podpieczonych kawałkach bagietek układać jajecznicę, a na wierzchu każdej kanapeczki po 2 krewetki.





3 komentarze:

  1. wszystko dobrze, ale te robale bym zrzuciła ;)
    Dlaczego natura pokarała krewetki takim podłym wyglądem przy takich walorach smakowych? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha :) Niesamowicie rozbawił mnie ten komentarz. :)
      Moze ten wygląd to w celach obronnych przez zjedzeniem właśnie. :)

      Usuń