Tarta ze szprotkami i konfiturą cebulową

Tarta na kruchym spodzie z idealną, według mnie, konfiturą cebulową i wędzonymi szprotkami to coś nieco odmiennego dla miłosników tart.
Zarówno ciasto, jak i konfitura jest łatwe do zrobienia.
Ciasto po szybkim wyrobieniu należy umiescić na 30 minut w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę.

Konfitura jest może nieco czasochłonna, jednakże nie należy się tym zrażać, bo jest naprawdę fantastyczna w smaku i warto na nią poczekać.  Nadaje się również jako samodzielne "smarowidło" do kanapek.

Przepis na konfiturę znalazłam na blogu Krew i mleko, zaś przepis na ciasto pochodzi z książeczki Ciasta słodkie i wytrawne, tarty i quiche; Aleksandra Chomicz


Składniki:
  • 10 wędzonych szprotek
ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • łyżeczka soli
  • tłuszcz do formy
konfitura:
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka cukru
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka oliwy
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Najpierw można zacząć od ciasta, a konfiturę przygotować w czasie, kiedy ciasto jest w lodówce.

Cebule obrać  i pokroić w piórka.

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić pod przykryciem.

Kiedy cebula się zeszkli, dodać cukier, ocet balsamiczny i całe ząbki czosnku.

Całość dusić około 30 minut na wolnym ogniu, aż do skarmelizowania się cukru i zgęstnienia konfitury.

Konfiturę można przechowywać nawet do paru tygodni w lodówce (w szczelnym pojemniku), ponadto nadaje sie do pasteryzowania.


Piekarnik rozgzrać do 200 stopni.

Mąkę przesiać na blat/stolnicę, wymieszać z solą. Dodać posiekane zimne masło i wodę, energicznie wymieszać i zagnieść ciasto.

Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawic na 30 minut do lodówki.

Następnie ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę o średnicy około 24 cm.

Ciasto piec przez około 20-25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.


Następnie na cieście ułożyć konfiturę cebulową i szprotki i piec jeszcze około 10 minut.





5 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalne - szprotki na tarcie, nie spotkałam się z czymś takim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta ze szprotkami ? Nie wiedziałam jeszcze nigdy, ale bardzo fajnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szprotki z cebulą na tarcie, pomysł bardzo ciekawy! Ależ chętnie porwałabym kawałek ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawdę oryginalny przepis - chętnie wypróbuję!

    sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowite połączenie. Bardzo ciekawa jestem smaku;-)

    OdpowiedzUsuń