Tarta z łososiem

Przepis na tartę czekoladową już znacie, teraz przyszedł czas na tę z dodatkiem łososia. Tym razem ciasto powstało z mąki pszennej i orkiszowej. Dodałam też jajko, czego nie robiłam, przygotowując TĘ LEKKO PIKANTNĄ TARTĘ

Nadzienie tworzą tłuste mleko, jajka i sok z cytryny. W takiej masie zatopiłam kawałki mozarelli oraz wędzonego łososia, którego uwielbiam. :)





Składniki (forma o średnicy 27 cm):

ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 180 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 125 ml tłustego mleka
  • sok z 1 cytryny
  • 3 jajka
  • 100-150 g wędzonego łososia w plastrach
  • 125 g mozarelli
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieścić w misce, połączyć, zagnieść jednolite ciasto. Ciastem wylepić formę, zrobić dość wysokie brzegi, wstawić do lodówki na około godzinę.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Spód do tarty wstawić do rozgrzanego piekarnika. Podpiekać go około 15 minut. Wyjąć, przestudzić.

Nie wyłączać piekarnika. Przygotować nadzienie.

Mleko, jajka i sok z cytryny połączyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek.

Masę jajeczną wlać na przestudzony spód, zatopić w niej pokrojoną mozarellę i kawałki łososia.

Piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

7 komentarzy:

  1. uwielbiam takie tarty,z łososiem jeszcze nie jadlam ..

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham tartę łososiową:) do nadzienia zamiast mleka dodaję śmietankę 30% lub 18% też wychodzi boska:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna ta tarta! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie to wygląda :) Jeszcze nigdy nie piekłam wytrawnej tarty, czas to zmienić, bo jest bardzo dużo możliwości.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta wygląda przepysznie:) I to połączenie smaków:) Pychota

    OdpowiedzUsuń