Jajka z pesto rukolowo-orzeszkowym

Czas na wielkanocne smaki!:) Nieodłącznym elementem wielkanocnego menu są oczywiscie jajka. Dzisiaj serwujemy jajka z pesto rukolowo-orzeszkowym. Nieco odmienna, ale bardzo łatwa w przygotowaniu propozycja.  





Składniki:
  • 5 jajek
  • 100g orzeszków ziemnych + do dekoracji
  • duża garść rukoli
  • szczypta soli (jeśli używamy solonych orzeszków, dodatkowa sól jest zbędna)

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oskubać, a następnie poprzekrajać na pół.

Rukolę i orzeszki umieścić w malakserze i zmiksować. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, można dolać odrobinę wody.

Połówki jajek dekorować rukolowo-orzeszkowym pesto. Ozdobić orzeszkami i/lub rukolą.

Ja dodatkowo polałam jajka sosem czosnkowym.











































Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. Świetne połączenie składników i takie niebanalne. To moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł :) w pełni akceptuje :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Pesto wygląda super, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń