Majonez z awokado

Świetna i z pewnością zdrowsza alternatywa dla prawdziwego jajecznego majonezu. Można go przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.
Pasuje do kanapek, jajek oraz sałatek.
Przepis pochodzi ze strony
readeat.pl, którą polecam. :) 


Składniki (na około 200ml ):
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta czerwonej słodkiej papryki
  • sól, czosnek granulowany do smaku

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i przy pomocy łyżki wyjąć miąższ.

Wszystkie składniki zmiksować/zblendować, aż do uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą (użyłam soli morskiej) oraz czosnkiem granulowanym

Przechowywać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki dokładnie wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz