Spróbujcie tych rogalików, a na pewno zakochacie się w nich tak samo jak my. Są pyszne, delikatne i pachnące.
Przepis pochodzi ze strony ilovebake.pl. Tam znajdziecie wskazówki dotyczące przygotowania ciasta ze świeżych drożdży (ja użyłam suchych).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekłożyć do miski, wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski i posmarować olejem. Przykryć ściereczką, odstawić na około 60-90 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Wycinać trójkąty (ich wielkość zależy od nas). Rolować trójkąty od szerszej strony do wierzchołka, a następnie zawijać końce do środka, aby powstał kształt rogalika.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ostawić na pół godziny. Pamiętać o wczesniejszym nagrzaniu piekarnika do 200 stopni C.
Przed pieczeniem smarować jajkiem roztrzepanymz łyżką wody.
Piec około 10 minut do uzyskania rumianej skórki.
Skradłabym jednego rogala, tak pięknie wygląda. Narobiłaś mi smaku na nie :)
OdpowiedzUsuńjakie śliczne, równiutkie:) boskie zdjecia! nic tylko chrupac:D
OdpowiedzUsuńPiękne. Wyglądają jak małe księżyce nad równikiem :)
OdpowiedzUsuńSuche czy świeże i tak pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń