Zupa paprykowa z kabanosami

Smak pieczonych warzyw jest niezastąpiony. Do przygotowania tej zupy użyłam pieczoną paprykę i cebulę. 

Można ją też przyrządzić w wersji bezmięsnej, wówczas pomijamy kabanosy.

Inspiracja: Zupa paprykowa z kabanosami, To jest pyszne, Nr 2/2011

♥Zobacz też: Zupa z pieczonych ziemniaków i cebuli

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 200g kabanosów
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • słodka papryka w proszku
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • do podania: kabanosy, pokrojony w kostkę ser typu feta, świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Paprykę i obraną cebulę pokroić na mniejsze części, ułożyćna blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską. Piec 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostawić.

Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki (wielkość zależy od nas), podsmażyć na łyżce oliwy przez około 5 minut na małym ogniu.

Upieczoną paprykę i cebulę zmiksować/zblendować razem z bulionem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do garnka, dodać passatę pomidorową, wymieszać, gotować na wolnym ogniu około 5 minut.

Doprawić słodką papryką w proszku, solą i piperzem.

Dodać kabanosy (kilka zostawić do dekoracji), wymieszać, gotowaćna wolnym ogniu jeszcze 5 minut.

Przed podaniem udekorować kawałkami kabanosów i serem feta, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.




1 komentarz:

  1. Jeszcze takiej nie robiłam, ale teraz to już zrobię na pewno. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń