Smak pieczonych warzyw jest niezastąpiony. Do przygotowania tej zupy użyłam pieczoną paprykę i cebulę.
Można ją też przyrządzić w wersji bezmięsnej, wówczas pomijamy kabanosy.
Inspiracja: Zupa paprykowa z kabanosami, To jest pyszne, Nr 2/2011
♥Zobacz też: Zupa z pieczonych ziemniaków i cebuli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Paprykę i obraną cebulę pokroić na mniejsze części, ułożyćna blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską. Piec 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostawić.
Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki (wielkość zależy od nas), podsmażyć na łyżce oliwy przez około 5 minut na małym ogniu.
Upieczoną paprykę i cebulę zmiksować/zblendować razem z bulionem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do garnka, dodać passatę pomidorową, wymieszać, gotować na wolnym ogniu około 5 minut.
Doprawić słodką papryką w proszku, solą i piperzem.
Dodać kabanosy (kilka zostawić do dekoracji), wymieszać, gotowaćna wolnym ogniu jeszcze 5 minut.
Przed podaniem udekorować kawałkami kabanosów i serem feta, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Jeszcze takiej nie robiłam, ale teraz to już zrobię na pewno. Wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń