Odkąd pierwszy raz spróbowałam pieczone warzywa, jestem ich prawdziwą fanką.
Polecam również zrobienie zupy z pieczonych pomidorów i papryki. Wystarczy upiec warzywa, dodać bulion, zmiksować i doprawić.
Przygotowanie:
Obrane cebule i oskrobane ziemniaki pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa skropić oliwą, oprószyć sola morską, wyłożyć na blachę do pieczenia i piec około 45 minut.
Bulion i wodę wlać do garnka, zagotować. Dodać upieczone warzywa. Zmiksować na gładką masę.
Dodać białe wino i gotować na wolnym ogniu aż do wrzenia, cały czas mieszając.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z łyżeczką śmietanki 30%, posiekanym szczypiorkiem i bułeczką.
*Używam bulionu z przepisu Gordona Ramsay'a, który znalazłam u Małgosi.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz