Sernik na zimno na spodzie z płatków kukurydzianych

Sernik na zimno z serków Danio oraz mascarpone na nieklasycznym spodzie z płatków kukurydzianych, masła i miodu. Na wierzch wybieramy ulubione owoce i galaretkę.

Zobaczcie też SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Zapraszam na  INSTAGRAM oraz FACEBOOK



Składniki (forma o średnicy 25cm):

spód:
  • 100g płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki miodu
  • 130g masła
środek:
  • 400g Danio
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody
wierzch:
  • 2 galaretki morelowe lub brzoskwiniowe
  • owoce: u nas: nektarynki, morele, borówki

Przygotowanie:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Galaretki rozpuścić w 500ml wody. Odstawić do ostygnięcia.

Masło i miód roztopić, wymieszać z płatkami kukurydzianymi, wyłożyć formę, wstawić do lodówki

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, odstawić.

Serek Danio krótko zmiksować z mascarpone, dodać żelatynę, zmiksować, wyłożyć na spód z płatków. Wstawić do lodówki.

Morele i nektarynki pokroić na mniejsze części.

Owoce układać na ściętej masie sernikowej, zalać ostygniętą galaretką, ponownie wstawić do lodówki do stężenia galaretki.


4 komentarze:

  1. Zaciekawił mnie ten spód! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie kolorowy! Pyszności :) Mam ochotę na taki energetyczny smakołyk...
    Pozdrawiam ciepło. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pięknie wygląda z tymi kolorowymi owocami!

    OdpowiedzUsuń