Składniki:
- 1 szklanka coli
- 1 szklanka oleju
- 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- masło do wysmarowania tortownicy
- bułka tarta do posypania tortownicy
Jajka utrzeć z cukrem, potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), colę i olej - około 4 zmiany.
Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (powiedzmy- po 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C - tak jest w przepisie, ale ja piekłam 70 minut i było gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz