Do podsmażonego i przyprawionego mięsa można dodać ten sos, ale zachęcam również do wypróbowania dzisiejszego przepisu.
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- przecier (nie koncentrat) pomidorowy (u mnie kartonik 500g)
- cebula
- pół główki czosnku
- mała papryczka chili bez pestek
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 1/4 łyzeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka suszonego oregano
- około 300 g makaronu spaghetti/ linguini
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzić, ale zachować kilka (około 6-7) łyżek wody, w której makaron sie gotował.
Bardzo drobno pokrojony czosnek, cebulę i papryczkę chili podsmażyć na łyżce oliwy.
Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Smażyć około 6 minut, mieszać.
Wlać przecier oraz zachowaną wodę od gotowania makaronu, wymieszać i trzymać na średnim ogniu jeszcze przez około 5 minut. Zdjać z ognia.
Makaron przełożyć do sosu i wymieszać.
Podawać z rukolą, posypany świeżo zmielonym pieprzem.
Aktualizacja: 23.04.3013
Nie ma to jak szybkie, pożywne danie:-) Mniam:-)
OdpowiedzUsuńI takie szybkie danie są najlepsze;)
OdpowiedzUsuńco szukalem, dzieki
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki makaron! szybkie, sycące i spokojnie można powiedzieć, że fajnie się prezentuje :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń