Placek z mąką żytnią i owocami

W sam raz do herbaty lub kawy. Bardzo łatwy do zrobienia placek z mąki żytniej i pszennej. U nas wystapił w dwóch wersjach- najpierw z morelami, później ze śliwkami. Ta druga odsłona bardziej przypadła mi do gustu, ale zachęcam do wypróbowania z owocami, które najbardziej Wam odpowiadają. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera.

Składniki (tortownica o średnicy 25cm):

składniki suche:
  • 110g mąki pszennej
  • 90g mąki żytniej razowej
  • 40g brązowego cukru+ 1 łyżka do posypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

składniki mokre:
  • 200ml mleka
  • 60ml oleju
  • 2 jajka
ponadto:
  • około 10 moreli lub 2-3 śliwki

Przygotowanie:

PIekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Wymieszać składniki suche. W oddzielnej większej misce połaczyć składniki mokre (można to zrobić bez użycia miksera).

Składniki suche dodać do mokrych i wymieszać (ręcznie).

Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć owoce, wierzch posypać łyżką cukru.

Piec około 40 minut lub do suchegop patyczka.










5 komentarzy:

  1. Wygląda szalenie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny i z mlekiem na pewno smakuje wybornie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny i z mlekiem i z herbatką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze śliwkami wygląda zachwycająco! Te kolory! No coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń