W swoich eksperymentach posunełam się dalej. Sposobów na jajka jest mnóstwo, niektóre zaskakują bardziej, inne mniej.
Ciekawi mnie, czy połączenie jajek i orzechów jest Wam znane. Jeśli nie, polecam to zestawienie smaków.
Jajeczka w "kapelusikach" będą też bardzo interesującym dekoracyjnym akcentem na wielkanocnym stole.
Składniki (na 6 jajek):
- 50 g orzechów włoskich
- 6 jajek
- 1-2 łyżki majonezu
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Odciąć "kapelusze". Z jajek wyjąć żółtka.
Orzechy rozdrobnić przy pomocy tłuczka lub moździeża.
Żółtka wymieszać z orzechami, majonezem i posiekaną natką pietruszki. Doprawic solą i pieprzem.
Jajka faszerować orzechową masą i przykrywać kapeluszami.
Jeść łyżeczką.
no rzeczywiście ciekawe zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńTo może być uczta dla zmysłów, dla tego od smaku na pewno. Wszystko zaczęło się od jaja... i zaczyna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale fajne jaja! naprawdę takie artystyczne :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńorzechowym?? ciekawe..to musi byc bardzo ciekawe w smaku ..
OdpowiedzUsuńJajka wyglądają genialnie ;-)!
OdpowiedzUsuńCzekam teraz na jakiś przepisy, który będzie light ;-)
Pozdrawiam!
Pracuję nad tym. Myślę, że wkrótce pojawi się coś light. :)
Usuń