Domowa piekarnia - bułeczki z maślanką i słonecznikiem


Niesamowicie szybkie do zrobienia. Pięką się tylko około 10 minut. Dodatkowym atutem tych bułeczek jest to, że do podstawowego przepisu można dodawać składniki, na jakie mamy ochotę. Proponuję spróbować bułeczek na przykład z różnymi ziarnami, suszonym pomidorem, czy oliwkami. 

Przepis pochodzi z miesięcznika Bistro nr 2/kwiecień 2011




Składniki na około 8 bułek:
  • 25 dag mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli i cukru
  • 2 łyżki zimnego masła
  • szklanka maślanki (plus trochę do posmarowania bułek)
  • ziarna słonecznika

Przygotowanie:

Łączymy suche składniki. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy.
Maślankę roztrzepujemy i powoli wlewamy do mąki.
Mieszamy aż powstanie luźne ciasto.
Formujemy bułeczki.
Każdą bułkę smarujemy na wierzchu maślanką.
Posypujemy ziarnami słonecznika i wkładamy na około 10 minut (chociaż ja piekłam odrobinę dłużej) do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.

Ja do swoich bułeczek dodałam też słonecznik do środka, nie tylko na wierzch. Wyszły super.:)








1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne dziekuje za przepis!- taka wersja na sodzie ułatwia zycie -czas !!!

    OdpowiedzUsuń