Ponadto te kolory na talerzu pozytywnie nastrajają i sprawiają, że aż chce się zanucić "od rana mam dobry humor!". :)
Przepis na karmelizowane gruszki znalazłam w: Palce lizać Nr 1 czerwiec 2011
Składniki dla 2 osób:
- gruszka
- 40g masła
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka cukru
- 60g sera camembert (u mnie: ziołowy)
- pół główki sałaty lodowej
- 2-3 łyżki żurawin suszonych
Przygotowanie:
Masło, ocet winny i cukier przełożyć na patelnię, dodać pokrojoną na przykład w ćwiartki gruszkę.
Przesmażać, aż gruszka lekko zmięknie i się zarumieni (około 5 minut).
Sałatę umyć i osuszyć, przełożyć do miseczki, salaterki lub bezpośrednio na talerze. Na wierzchu rozłożyć kawałki gruszki i polać sosem, który powstał na patelni.
Posypać żurawinami i kawałkami camemberta.
Pyszne, pożywne i zdrowe coś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuń