Zupa pomidorowa z makaronem



Bez dwóch zdań - numer jeden w moim prywatnym rankingu ulubionych zup. :) Wciąż wypróbowuję nowe przepisy na pomidorową i poszukuję tego idealnego. Zapraszam do podawania własnych przepisów i linków na blogi. :)










Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • cebula
  • seler naciowy
  • przyprawy według uznania
  • duży ząbek czosnku
  • odrobina oliwy 
  • świeże listki bazylii
  • dowolny makaron

Przygotowanie:
Pomidory zmiksować w blenderze, przelać do garnka. Doprawić według własnych upodobań.
Seler naciowy i cebulę drobno pokroić, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Całość podsmażyć na odrobinie oliwy, a następnie przełożyć do wcześniej zmiksowanych pomidorów, dolać trochę wody i gotować na wolnym ogniu. Kiedy zupa będzie gotowa wrzucamy do niej makaron i gotujemy jeszcze przez tyle czasu, ile wymaga tego makaron. (Zależy to oczywiście od rodzaju, jaki wybieramy).
Przed podaniem posypać pokrojonymi świeżymi listkami bazylii.







2 komentarze:

  1. Smaczna i szybka wersja. Ale wersji pomidorówek to są chyba tysiące! Ja sama najbardziej lubię chyba hiszpańską pomidorową lub klasyczną moooocno pomidorową z ryżem :) Choć ostatnio zrobiłam tez pyszny krem z pieczonych pomidorów i papryki i tez była pycha :) Tak to już chyba jest z tą pomidorową, że wszystkim smakuje.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorową uwielbiam;) I cieszę się, że widzę w końcu jakąś normalną. Jak czytam, że ktoś robi pomidorową z koncentratu, to aż mnie skręca.

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń