Bez dwóch zdań - numer jeden w moim prywatnym rankingu ulubionych zup. :) Wciąż wypróbowuję nowe przepisy na pomidorową i poszukuję tego idealnego. Zapraszam do podawania własnych przepisów i linków na blogi. :)
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- cebula
- seler naciowy
- przyprawy według uznania
- duży ząbek czosnku
- odrobina oliwy
- świeże listki bazylii
- dowolny makaron
Przygotowanie:
Pomidory zmiksować w blenderze, przelać do garnka. Doprawić według własnych upodobań.
Seler naciowy i cebulę drobno pokroić, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Całość podsmażyć na odrobinie oliwy, a następnie przełożyć do wcześniej zmiksowanych pomidorów, dolać trochę wody i gotować na wolnym ogniu. Kiedy zupa będzie gotowa wrzucamy do niej makaron i gotujemy jeszcze przez tyle czasu, ile wymaga tego makaron. (Zależy to oczywiście od rodzaju, jaki wybieramy).
Przed podaniem posypać pokrojonymi świeżymi listkami bazylii.
Smaczna i szybka wersja. Ale wersji pomidorówek to są chyba tysiące! Ja sama najbardziej lubię chyba hiszpańską pomidorową lub klasyczną moooocno pomidorową z ryżem :) Choć ostatnio zrobiłam tez pyszny krem z pieczonych pomidorów i papryki i tez była pycha :) Tak to już chyba jest z tą pomidorową, że wszystkim smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pomidorową uwielbiam;) I cieszę się, że widzę w końcu jakąś normalną. Jak czytam, że ktoś robi pomidorową z koncentratu, to aż mnie skręca.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie