Viva la pasta! - Sos pomidorowy do makaronu

Makaron to bardzo wdzięczny "materiał", jeśli chodzi o przyrządzanie rozmaitych potraw. Jestem jego fanką - zarówno jako samodzielnego dania, jak i w zupach. Pomidorowa bez makaronu, a na przykład z ryżem, czy z ziemniakami, to według mnie jakaś fatalna pomyłka. I wszyscy w rodzinie już o tym wiedzą i zbrodnią jest zapytanie mnie, czy może zjem zupę z czymś innym. :)
Tutaj przedstawiam własny przepis na sos do makaronu. Domowy. Ze świeżych pomidorów. Pachnący czosnkiem i bazylią. Nie jakiś półprodukt ze słoika nafaszerowany substancjami E. :)


Składniki: 
  • 3 pomidory
  • kilka ząbków czosnku
  • cebula
  • kilka - kilkanaście listków bazylii
  • odrobina oliwy
  • przyprawy: słodka sproszkowana papryka, curry, sól, pieprz
  • starty żółty ser do posypania

Przygotowanie:
Pomidory, oliwę i bazylię zmiksować w blenderze. Musi powstać jednolity sos.
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie razem z pokrojoną w piórka cebulą.

Następnie cebulę i czosnek zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i całość trzymamy na ogniu do momentu aż wyparuje woda, a sos stanie się dość gęsty.
Trzeba pamiętać, żeby zamieszać od czasu do czasu.

Sos przyprawiamy według własnego uznania. I gotowe! Można podawać z ulubionym makaronem oraz startym serem.

* Makaron z sosem pomidorowym i mięsem znajdziesz TUTAJ
* Więcej pomysłów na makaron znajdziesz tutaj: MIŁOŚNICY MAKARONU


3 komentarze:

  1. widzę, że łączy nas miłość do pomidorów. Taki sos to coś wspaniałego- aromatyczny i zdrowy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja rowniez uwilbiam polaczenie makaronow i pomidorow :)

    OdpowiedzUsuń