Kurczak z brokułem

Kapryśna pogoda odbiera mi kulinarną wenę twórczą... a może raczej powoduje niezdecydowanie. W myślach próbuję złapać smak, który dzisiaj zadowoli nasze podniebienia i jeśli chodzi o mnie, mam ochotę na wszystko i właściwie na nic.

W tym całym niezdecydowaniu zaglądam do lodówki, szperam po szafkach, zaglądam do zapasów i szukam inspiracji w książkach kucharskich. Na próżno.

Wreszcie przychodzi coś w rodzaju olśnienia - pomysł na danie proste i może nawet pokuszę się o stwierdzenie, że zdrowe. Oto i ona - pierś z kurczaka z brokułem gotowanym na parze oraz prażonymi płatkami migdałowymi.

Składniki:
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • średniej wielkości brokuł
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • limonka (sok)
  • łyżka oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • ewentualnie: 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski. Następnie przełożyć do naczynia, dodać sok z limonki oraz sos sojowy, oprószyć pieprzem i odstawić.

W tym czasie ugotować różyczki brokuł na parze oraz uprażyć płatki migdałowe na rozgrzanej i suchej patelni.

Kiedy brokuły i płatki są już gotowe, można zająć się kurczakiem - odsączamy go z marynaty i wrzucamy na gorącą patelnie z odrobiną oliwy.

Na talerzu układamy różyczki oraz kurczaka oraz posypujemy płatkami. Można dodać majonez lub jogurt naturalny.




2 komentarze:

  1. Majonez zepsuje całą zdrowotność tego pysznego dania. Zdecydowanie lepszy i o niebo zdrowszy będzie jogurt :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Im prościej, tym lepiej.
    Ja kocham kurczaka, wiec przepis zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń