Składniki:
- łyżka oleju rzepakowego
- duża cebula - pokrojona w duże kawałki
- 1 por (biała część) - pokrojony w duże kawałki
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- 50 dag marchwi - pokrojonej w duże kawałki
- litr intensywnego bulionu warzywnego
- 20 dag fety
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, następnie dodać kawałki cebuli, pora i zmiażdżony czosnek. Dusić pod przykryciem około 5 minut.
Po tym czasie dodać marchew i wlać bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 25 minut.
Ostudzić, dodać fetę i zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Podawać ciepłą.
Oryginalny przepis: Zupa marchewkowa wg Jamiego - blog Kuchenny bajzel
Na pewno wyszła przepyszna ;)
OdpowiedzUsuńMusi być dobra, póki co uwielbiałam każdą potrawę z fetą. A jeśli coś dodatkowo prezentuje się tak apetycznie jak ten krem, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńJak tak patrzę na te potrawy to myślę sobie, że one są nie tylko smakowite, ale i podane w mistrzowski sposób :) Po prostu trzeba mieć zmysł artystyczny, z tym trzeba się urodzić :)
OdpowiedzUsuń<3 <3 <3
Krem z marchwi robiłam raz. Sypło mi się samo jakoś, dużo chili i samo się to jakoś wymieszało, a potem się samo zjeść nie dało.
OdpowiedzUsuńPiekne zdjęcia. Uwielbiam taką kreatywność.
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
OdpowiedzUsuń