Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- łyżka suszonego oregano
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 50 g fety(rozdrobnić widelcem na gładką masę)
- 4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
pozostałe:
- kulka mozzarelli (około 130 g)
- duży pomidor
- żółta papryka
- łyżka suszonego oregano
- ocet balsamiczny do skropienia pomidorów
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: rukola
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Składniki na ciasto połączyć - muszą mieć jednolitą konsystencję. Następnie przy pomocy wałeczka (lub palcami) rozprowadzić ciasto na blaszce.
Mozzarellę pokroić na małe kawałeczki, oprószyć oregano, a następnie posypać nią ciasto.
Pomidora pokroić na plasterki, skropić delikatnie octem balsamicznym, a także oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na cieście.
Paprykę pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i również położyć na cieście.
Pizzę piec około 45 minut.
Podawać z sosem, na wierzch można położyć rukolę.
Ano pizza, i jaka apetyczna! :)
OdpowiedzUsuńKasiunia, to już wiesz, iż by ona smakowała ? ;-))))
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to pizza na cacy. :)
OdpowiedzUsuńwygląda jak pizza i musiała być przepyszna!
OdpowiedzUsuńMoze i nie calkiem tradycyjna, ale na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńI to jaka ładna :)
OdpowiedzUsuń