Bez mięsa? Bez drożdży? - A jednak pizza! :)

Czy to w ogóle jeszcze pizza?:) Chyba raczej coś na zasadzie eksperymentu. Robiłam ją już wcześniej i jakby to powiedział mój przyjaciel: "Daje radę". :)






Składniki:

ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżka suszonego oregano
sos:
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 g fety(rozdrobnić widelcem na gładką masę)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

pozostałe:
  • kulka mozzarelli (około 130 g)
  • duży pomidor
  • żółta papryka
  • łyżka suszonego oregano
  • ocet balsamiczny do skropienia pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: rukola


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Składniki na sos dokładnie połączyć, odstawić przynajmniej na pół godziny do lodówki.

Składniki na ciasto połączyć - muszą mieć jednolitą konsystencję. Następnie przy pomocy wałeczka (lub palcami) rozprowadzić ciasto na blaszce.

Mozzarellę pokroić na małe kawałeczki, oprószyć oregano, a następnie posypać nią ciasto.

Pomidora pokroić na plasterki, skropić delikatnie octem balsamicznym, a także oprószyć  solą i pieprzem. Ułożyć na cieście.

Paprykę pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i również położyć na cieście.

Pizzę piec około 45 minut.

Podawać z sosem, na wierzch można położyć rukolę.





6 komentarzy: