Faszerowana papryka

Za oknami to deszcz, to wiatr...a słońca tak niewiele. Wczoraj, kiedy wracałam do domu nie miałam absolutnie żadnej koncepcji na obiad. W drodze między stacją a sklepem obmyślałam, co by tu zjeść. Padło na paprykę.
Nie wiem, czy faktycznie miałam na nią tak zwanego smaka, czy może skusiła mnie sama myśl o tej pięknej i radosnej czerwieni. Wszak wszędzie tak szaro i ponuro... Zapraszam na pieczoną paprykę faszerowaną mielonym mięsem wieprzowym. A właściwie już tylko na wspomnienie o niej.:)

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 400g mielonego mięsa wieprzowego
  • mała czerwona cebula
  • 4 plastry pomidora
  • czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • około 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Paprykę przekroić wzdłuż, wyjąć gniazdo nasienne, oczyścić z pozostałych nasion, skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem.

Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą,dodać oragano, doprawić solą i pieprzem.

Do każdej połówki papryki włożyć mięso, na wierzch położyć plasterek pomidora polany octem balsamicznym.

Piec około 45 minut.




6 komentarzy:

  1. jesienne kolory za oknem to i warto je wprowadzić na talerz ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zapiekaną paprykę


    obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, Twój blog otrzymał moje wyróżnienie Liebster Blog, po szczegóły zapraszam do siebie: http://bybyloprzyjemniej.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html. Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z wielką przyjemnością i sympatią donoszę, iż postanowiłam wyróżnić Twój blog w łańcuszkowej zabawie Liebster Blog. Po niezbędne szczegóły zapraszam do siebie. Pozdrawiam ciepło:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności! Jak patrzę na te zdjęcia,to się robię głodna:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Papryka na pewno bardzo smaczna, a zdjęcia zapierają dech :)

    OdpowiedzUsuń