Nie wiem, czy faktycznie miałam na nią tak zwanego smaka, czy może skusiła mnie sama myśl o tej pięknej i radosnej czerwieni. Wszak wszędzie tak szaro i ponuro... Zapraszam na pieczoną paprykę faszerowaną mielonym mięsem wieprzowym. A właściwie już tylko na wspomnienie o niej.:)
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 400g mielonego mięsa wieprzowego
- mała czerwona cebula
- 4 plastry pomidora
- czubata łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- około 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Paprykę przekroić wzdłuż, wyjąć gniazdo nasienne, oczyścić z pozostałych nasion, skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem.
Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą,dodać oragano, doprawić solą i pieprzem.
Do każdej połówki papryki włożyć mięso, na wierzch położyć plasterek pomidora polany octem balsamicznym.
Piec około 45 minut.
jesienne kolory za oknem to i warto je wprowadzić na talerz ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
uwielbiam zapiekaną paprykę
OdpowiedzUsuńobserwuję
Witam, Twój blog otrzymał moje wyróżnienie Liebster Blog, po szczegóły zapraszam do siebie: http://bybyloprzyjemniej.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html. Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńZ wielką przyjemnością i sympatią donoszę, iż postanowiłam wyróżnić Twój blog w łańcuszkowej zabawie Liebster Blog. Po niezbędne szczegóły zapraszam do siebie. Pozdrawiam ciepło:-)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! Jak patrzę na te zdjęcia,to się robię głodna:)))
OdpowiedzUsuńPapryka na pewno bardzo smaczna, a zdjęcia zapierają dech :)
OdpowiedzUsuń