Babka z pomarańczową nutą

Wielkanoc tuż tuż, a na blogach istne szaleństwo - babki, mazurki, domowy zakwas i oczywiście jajka na tysiąc sposobów. Ilość przepisów i inspiracji nie jest niestety proporcjonalna do czasu, jaki mozna poświęcić na przygotowanie tych wszystkich pyszności. 

Dzisiaj proponuję bardzo prosty przepis na babkę - tak, jak w przepisie, użyłam otartej skórki z pomarańczy, jednakże ciekawi mnie tez wersja ze skórką cytryny. Myślę, że również wypróbuję.
Przepis pochodzi stąd, tyle, że ja zamiast w podłużnej formie, upiekłam babkę w wersji klasycznej.

Składniki*:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z całej pomarańczy
  • do posypania: cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Masło ucierać przy pomocy miksera - na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, sól i otartą skórkę.

Kiedy masa będzie jednolita, dodawać po jednym jajku i z każdym miksować jeszcze po około pół minuty.

Mąkę wymieszaną z proszkiem dodać do masy i delikatnie mieszać - tym razem ręcznie - do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy i piec około 40 minut lub do tzw. "suchego patyczka".

Po wystygnieciu posypać cukrem pudrem.

*Składniki w podanej ilości wystarczą tylko na małą formę, zresztą sami zobaczycie po połączeniu wszystkich produktów, że ciasta nie jest zbyt wiele.






6 komentarzy:

  1. ta pomarańczowa nuta brzmi ekstra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie to mnie zachęciło do zrobienia tej babki. :)

      Usuń
  2. Nuta, nutą, ale jaki cudny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że smakowała, też myślałam o wykorzystaniu skórki z cytryny :)
    Ostatnio zrobiłam nową wersję pomarańczowej babki, wyszła równie pyszna jaka ta :)
    Tyle, że użyłam sok i skórkę z pomarańczy ;) ( http://trufelkowo.blogspot.com/2013/03/pomaranczowa-sodycz.html )
    zapraszam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie skorzystam i z tego przepisu. Dziękuję. :)

      Usuń