Jeśli lubicie kokosowy smak, ta tarta to coś dla Was. :) Jest naprawdę pyszna, ale żeby ją zrobić trzeba dobrze sobie wszytsko rozplanować.
Bez zbędnego pisania, zapraszam na mroźnie wyglądającą tartę kokosową. :)
Składniki na ciasto połączyć w jednolitą masę. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło, podsypać trochę mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.
Przed wyjęciem ciasta z lodówki rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim formę (spód i boki).
Piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Uwaga! Kokosowy środek tarty przygotować w czasie, kiedy piecze się ciasto, ponieważ czas stygniecia i tężenia jest dość długi.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dokładnie wymieszać, odstawić.
W garnku umieśćić śmietankę, mleko kokosowe i cukier. Gotować do rozpuszczenia cukru następnie dodać likier kokosowy i żelatynę, gotować jeszcze przez chwilę, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia, a następnie wylać na przestudzony spód i wstawić do lodówki.
Udekorować wiórkami kokosowymi i pralinkami Rafaello.
Pychotka... :)
OdpowiedzUsuńJa poproszę, zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńniesamowita!!!! moje smaki ,moje ulubione,zapisuje !!
OdpowiedzUsuńmmmm musi być pyszna...kokos ponad wszytsko :)
OdpowiedzUsuń