Kokosowa tarta z Rafaello

Jeśli lubicie kokosowy smak, ta tarta to coś dla Was. :) Jest naprawdę pyszna, ale żeby ją zrobić trzeba dobrze sobie wszytsko rozplanować.
Bez zbędnego pisania, zapraszam na mroźnie wyglądającą tartę kokosową. :)





Składniki (forma o średnicy 25cm):
ciasto:
  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1 kopiasta łyżka kakao (15g)
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
wypełnienie:
  • 250ml śmietany kremówki
  • 250ml mleka kokosowego
  • 50g cukru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki likieru kokosowego
wierzch/dekoracja:
  • wiórki kokosowe
  • pralinki Rafaello (około 8sztuk)

Przygotowanie:

 Składniki na ciasto połączyć w jednolitą masę. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło, podsypać trochę mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.

Przed wyjęciem ciasta z lodówki rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim formę (spód i boki).

 Piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Uwaga! Kokosowy środek tarty przygotować w czasie, kiedy piecze się ciasto, ponieważ czas stygniecia i tężenia jest dość długi.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dokładnie wymieszać, odstawić.

W garnku umieśćić śmietankę, mleko kokosowe i cukier. Gotować do rozpuszczenia cukru następnie dodać likier kokosowy i żelatynę, gotować jeszcze przez chwilę, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia, a następnie wylać na przestudzony spód i wstawić do lodówki.

Udekorować wiórkami kokosowymi i pralinkami Rafaello.






4 komentarze: