Przepis na te bułki zamieszczałam na blogu już jakiś czas temu, wtedy też robiłam bułki z maślanką i słonecznikiem (klik) - teraz postanowiłam do niego wrócić, ale zamiast słonecznika tym razem dodałam suszone pomidory.
Składniki (na około 8 małych bułek):
- 260 g mąki pszennej + ewentualnie do posypania
- płaska łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki zimnego masła
- szklanka maślanki (250 ml) + trochę do posmarowania bułek na wierzchu
- opcja: kilka suszonych pomidorów pokrojonych na bardzo małe kawałki
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Połączyć suche składniki: mąkę, sodę, sól, cukier. Dodać posiekane masło i wyrobić.
Maślankę roztrzepać i powoli wlać do mąki. Dodać cząstki suszonych pomidorów i mieszać aż powstanie luźne ciasto. Jeśli bedzie się za bardzo kleić, posypać mąką.
Uformować bułeczki - z ciasta wyjdzie około 8 małych lub 4 większe bułki.
Każdą bułkę posmarować na wierzchu maślanką - dzięki temu ładnie się zrumienią.
Piec około 10 minut, a jeśli bułki są większe - dłużej. (Uwaga! Należy pamietać, że bułki trochę wyrosną, więc trzeba je ułożyć zachowujac odstępy. )
Rzeczywiście ekspresowe. Wrzucam przepis do zakładek, z pewnością wkrótce wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Polecam również te ze słonecznikiem. :)
UsuńFajny przepis :) Takie lubię :)
OdpowiedzUsuńEkspresowe! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńszybkie i smaczne! kupuję ten przepis :) mam wszystkie składniki, więc z ochotą zrobię:)
OdpowiedzUsuń