A'LA CARBONARA

Moja wielka miłość - makarony. :) Tym razem nieco podrabiana wersja spaghetti carbonara. Pierwsza różnica polega na zastąpieniu klasycznego spaghetti makaronem do niego bardzo podobnym, a mianowicie - linguini.
Przyznam, że ten drugi znacznie bardziej przypadł mi do gustu - ale wybór oczywiście należy do Was. :) 

Pozostałe składniki też odbiegają nieco od prawdziwej wersji carbonary - zatem, same niespodzianki. Zaskoczeniem nie będzie jednak fakt, że było pysznie. :)
Inspiracja przepisem: Spaghetti carbonara, Z kuchennej półeczki, Potrawy z makaronu
Tutaj podany z moimi małymi zmianami


Składniki (dla 4 osób):
  • 420 g makaronu linguini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g boczku bez skórki
  • 25 g masła
  • 200 g pieczarek
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

 Cebulę i pieczarki pokroić w cienkie plastry, boczek w paski czosnek posiekać.

Ogrzać duży półmisek lub miskę. W garnku zagotować lekko osoloną wodę - ugotować w niej linguini. Odcedzić, a nastepnie przełożyć do podgrzanego naczynia i zostawić pod przykryciem.

NA rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i boczek. Smażyć do czasu, kiedy bekon stanie sie kruchy.

Zdjąć z patelni, odstawić.

Na patelni roztopić masło, smażyć na nim pieczarki ( około 3-4 minuty), od czasu do czasu mieszać. Zdjąć z ognia. Dodać usmażony wcześniej boczek, cebulę oraz czosnek - pozostawić pod przykryciem. (Żeby nie straciło temperatury.)

W misce roztrzepać jajka, dodać do nich śmietanę i drobno starty ser. Doprawić solą i pieprzem.

Do boczku, pieczarek i cebuli szybkim ruchem dodać makaron i polać wszystko sosem jajecznym. Dokładnie wymieszać. Nie podgrzewać! Jajka nie mogą się ściąć.

Można dodatkowo posypać startym serem.




6 komentarzy:

  1. Zjeść taką porcyjkę i umrzeć z rozkoszy... ja pierwszy dzień na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha :) Dietę zawsze można zacząć "od jutra" :)

      Usuń
  2. i moja wielka miłość makarony:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny ten makaron "alla carbonara" ;) wzbogacona wersja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zwana wersja "na wypasie". :)

      Usuń