Zielona zupa krem

Oczywiście wiem, że na wielkanocnych stołach królować będzie żurek i barszcz biały. Nie będę kłócić sie z tradycją. Jednak myślę, że czasami warto przygotować coś odmiennego. Polecam groszkową zupę, która ma niesamowity kolor kojarzący się z wiosną. Wielkanocnym akcentem niech będzie tutaj jajko. :)





Składniki (na 2 porcje):
  • 400 g groszku ( u mnie mrożony)
  • duża cebula
  • 55 g masła
  • 500 ml wody
  • 200 g fety
  • jajko do dekoracji

Przygotowanie:

Masło roztopić w garnku. Na maśle zeszklić pokrojoną w piórka cebulę.

Do garnka z cebulą wrzucić zamrożony groszek, zalać wodą. Gotowac około 15 minut.

Lekko ostudzić i zmiksować na gładką masę.

Dodać pokruszoną fetę i ponownie zmiksować. Podgrzać.

Podawać na ciepło z dodatkiem jajka.

Można dodatkowo ozdobić kawałkiem fety oraz chrzanem z dodatkiem żurawiny i świeżo mielonym pieprzem.




10 komentarzy:

  1. Smakowicie i artystycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nie wiem, z czego bardziej się cieszyć - z tego, że wygląda smakowicie, czy z tego, że artystycznie. :)

      Usuń
    2. I z tego, i z tego, bo rzeczywiście smakowicie się prezentuje, a zdjęcia robi Pani przepiękne :)

      Usuń
    3. To bardzo miłe, dziękuję.
      P.S. Mów mi proszę na "ty". :)

      Usuń
  2. fajna taka wiosenna właśnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. :) A przecież z utęsknieniem czekamy na tę piękną i prawdziwą wiosnę.
      Skoro nie możemy się doczekać, warto mieć ją przynajmniej na talerzu.
      Pozdrawiam. :)

      Usuń
  3. Dobrze, że chociaż w kuchni można sobie podarować trochę wiosny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiosennie i pięknie a do tego swiątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolor cudny, ale za groszkiem nie przepadam...

    OdpowiedzUsuń