Czekoladowy sernik

Czy Wy też jesteście fanami serników? Ja ten rodzaj wypieków po prostu uwielbiam. Ciągle nieśmiało podchodzę do tematu pieczenia, ale kiedy już mam wenę do podjęcia tej czynności, w zdecydowanej większości przypadków zabieram się właśnie za sernik.
Dzisiejszy przepis został wyrwany z Tele Tygodnia i długo czekał na swoją szansę. Doczekał się. :) Prawdziwym miłośnikom słodkości polecam białą masę z kremowym serkiem.


Składniki:
ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • płaska łyzeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 100 g masła
  • torebka cukru wanilinowego
  • żółtko
masa serowa:
  • 500 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 200 g cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 g rozpuszczonej czekolady
  • szczypta soli
wierzch:
  • 250 g cukru pudru
  • 75 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 100 g masła


Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać masło, cukier wanilinowy i żółtko. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto na początku jest dość trudne do zagniecenia. Mogłoby się wydawać, że składniki się nie połączą w jednolitą masę, ale bez obaw - na pewno jest to mozliwe! :)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę (dno i brzegi). (U mnie-tortownica o średnicy 25 cm)
Podpiekać w rozgrzanym piekarniku około 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Nie wyłączać piekarnika.

Przygotować masę serową: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić.

Twaróg utrzeć z cukrem, żółtkami i budyniem (w proszku).

Dodawać powoli roztopioną czekoladę i mieszać.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę wmieszać dużą łyżką do masy serowej. Wykonywać tę czynność delikatnie, żeby nie pozbawić masy puszystości.

Masę rozsmarować na  cieście i piec około 40 - 45 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Masę na wierzch przygotować w następujacy sposób: Najpierw utrzeć masło z serkiem, a później, ciągle miksując, stopniowo dodawać cukier puder.

Jeśli masa jest zbyt rzadka, można ją wstawic do lodówki, żeby trochę stężała i dopiero wtedy posmarować nią ciasto.
Można też najpierw udekorować nią sernik, a później wszytsko razem wstawić do lodówki.




7 komentarzy: