Ja uwielbiam je nie tylko za smak, ale i za szybkość przygotowania.
Lubię takie posypane cukrem pudrem albo polane jogurtem. A Wy? :)
Składniki (na 15 placuszków):
- 500 ml mleka
- jajko
- 250-270 g mąki
- 2 jabłka
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
- opcjonalnie cukier puder do podania
Przygotowanie:
Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na półplasterki. (Ja nie obieram jabłek.)
Mąkę wsypać do miski, powoli wlewać mleko, cały czas mieszając.
Wbić jajko i dodać sól. Wymieszać/zmiksować ponownie.
Dodać pokrojone jabłka, wymieszać przy pomocy dużej łyżki.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać na przykład z cukrem pudrem.
Wegańska wersja placuszków jabłkowych: TUTAJ
Czy lubimy?A można nie lubić? Ja też uwielbiam,tak jak Ty:)
OdpowiedzUsuń