Placuszki jabłkowe

Lubicie placuszki jabłkowe?
Ja uwielbiam je nie tylko za smak, ale i za szybkość przygotowania.
Lubię takie posypane cukrem pudrem albo polane jogurtem. A Wy? :)









Składniki (na 15 placuszków):
  • 500 ml mleka
  • jajko
  • 250-270 g mąki
  • 2 jabłka
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie cukier puder do podania

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na półplasterki. (Ja nie obieram jabłek.)

Mąkę wsypać do miski, powoli wlewać mleko, cały czas mieszając.

Wbić jajko i dodać sól. Wymieszać/zmiksować ponownie.

Dodać pokrojone jabłka, wymieszać przy pomocy dużej łyżki.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać na przykład z cukrem pudrem.




Wegańska wersja placuszków jabłkowych: TUTAJ

1 komentarz:

  1. Czy lubimy?A można nie lubić? Ja też uwielbiam,tak jak Ty:)

    OdpowiedzUsuń