Młoda kapusta

Aż żal nie skorzystać z okazji i nie przygotować teraz młodej kapusty. :)  Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami. Ja podałam kapustę z talarkami ziemniaczanymi smażonymi na patelni, ale tym, którzy wolą jednak lżejszą wersję, polecam młode ziemniaczki z wody. Można je dodatkowo posypać koperkiem.






Składniki (3-4 porcje):
  • główka młodej kapusty
  • 250 ml wody
  • 200g cienkiej kiełbasy
  • cebula
  • łyżka masła
  • pęczek koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki
  • szczypta kminku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć pokrojoną w małą kostkę kiełbasę, następnie dodać do niej pokrojoną w piórka cebulę i smażyć do zeszklenia cebuli. Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła, wymieszać.

Kapustę opłukać, drobno poszatkować. Włożyć do garnka, posypać solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Zalać wodą, dodać cukier i kminek. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem około 7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodać kiełbasę i cebulę. Gotować jeszcze około 7-10 minut.

W garnuszku rozprowadzić mąkę z odrobiną wody. Do garnuszka stopniowo dolewać wodę z kapusty, wymieszać, a następnie wlać do kapusty i wymieszać. Gotować jeszcze minutę.

Na koniec dodać posiekany koperek i szczypiorek.


8 komentarzy:

  1. kapustka w doborowym towarzystwie:) piękna para:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, nieźle się dobrali. :)

      Usuń
  2. jak zawsze piękne zdjęcia ;]
    przyjmij nominację liebster blog ;]
    http://czasnaslodkosci.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja biorę z ziemniakami z wody, młoda kapusta to niezaprzeczalny symbol zmierzającego w naszą stronę lata. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyśmienite danie :) uwielbiam :) i nie idę na żadne ustępstwa ...

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak kapusta -najwyższa pora zrobic -----pycha!!!

    OdpowiedzUsuń