Można eksperymentować ze smakiem paluszków, a takze posypką, którą można zrobić z maku, soli, sezamu.
Składniki (na 16 paluszków):
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży instant (o ile nie podano inaczej na opakowaniu)
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml letniej wody
- 50 ml oleju roślinnego + do posmarowania paluchów
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, sól, rozmaryn, olej, drożdże i wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans, żeby ciasto odpoczęło i nieco podrosło.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Następnie ciasto wyjąć z miski, odrywać po kawałku i na wysypanym mąką blacie lub stolnicy formować dłonią dość cienkie paluszki.
Paluszki układać na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem.
Każdy paluch posmarować na wierzchu olejem.
Piec około 14-18 minut.
Propozycja podania: jajko sadzone, domowy majonez, grissini |
Mniam! Uwielbiam, zawsze się nimi zachwycam :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :))) Zapisałam :)
OdpowiedzUsuń