Składniki (na 2 porcje):
- 2 wypatroszone pstrągi
- 8 plastrów boczków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ryby umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem oraz skropić oliwą.
Każdego pstrąga owinąć 4 plastrami boczku (nie owijać głowy ani ogona) w taki sposób, aby plastry na siebie zachodziły, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na boczku położyć masło (1 pstrag=1 łyżeczka masła).
Naczynie żaroodporne przykryć przykrywką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut.
Można upiec z pomidorkami koktajlowymi.
Pycha! Z chęcią bym spróbowała :>
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie robiłam pstrąga, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny, też muszę go przy kolejnej okazji podobnie owinąć, czuję, że bardzo korzystnie wpływa ten zabieg na smak ryby..:)
OdpowiedzUsuńale cuda:)
OdpowiedzUsuń