Pieczony pstrąg z boczkiem

Ryby zawsze wydawały mi sie trudne do zrobienia i rzadko po nie sięgałam. Nie znaczy to, że ich nie lubię - wręcz całkiem przeciwnie. Zawsze wolałam, kiedy to ktoś je przyrządził, a ja mogłam rozkoszować się efektem końcowym. :)





 
Składniki (na 2 porcje):
  • 2 wypatroszone pstrągi
  • 8 plastrów boczków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Ryby umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem oraz skropić oliwą.

Każdego pstrąga owinąć 4 plastrami boczku (nie owijać głowy ani ogona) w taki sposób, aby plastry na siebie zachodziły, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Na boczku położyć masło (1 pstrag=1 łyżeczka masła).

Naczynie żaroodporne przykryć przykrywką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut.

Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut.

Można upiec z pomidorkami koktajlowymi.

4 komentarze:

  1. Pycha! Z chęcią bym spróbowała :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy tak nie robiłam pstrąga, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny, też muszę go przy kolejnej okazji podobnie owinąć, czuję, że bardzo korzystnie wpływa ten zabieg na smak ryby..:)

    OdpowiedzUsuń