Pieczone placuszki ziemniaczane

Tradycjonalistom polecam klasyczne placki ziemniaczane, zaś tym, którzy są otwarci na wszelakie ekserymenty proponuję pieczone placki ziemniaczane z dodatkiem fety i pieczonych pomidorków koktajlowych.
Ziemniaki ścieram na grubych oczkach, dzięki czemu placuszki są bardziej chrupiące. Do takich placuszków można dodać cebulę, czosnek lub marchewkę. Warto też spróbować dodatku tymianku lub innych ulubionych ziół.



Składniki (na 8 placuszków):
  • około 450 g ziemniaków
  • jajko
  • 2 łyżki bardzo miękkiego masła (można zupełnie rozpuścić)
  • łyżka mąki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: pomidorki koktajlowe, pokruszony ser feta, szczypiorek

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko, masło i mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Odlać od masy nadmiar wody.

Na blaszce do pieczenia układać łyżką po trochu masy ziemniaczanej i formować placuszki.

Jeśli używamy pomidorków koktajlowych, kazdy kroimy na pół i również układamy na blaszce, pomiędzy placuszkami.

Pieczemy około 30 minut.

Po wyjęciu udekorować fetą, pieczonymi pomidorkami i szczypiorkiem.



1 komentarz:

  1. Urzeka mnie podanie zwykłej potrawy w niezwykły sposób. Dodatkowo wersji pieczonej jeszcze nie miałam okazji skosztować, dlatego porywam talerzyk:)
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń