Składniki (na 14 placuszków):
- około 600 g ziemniaków
- pół pęczka koperku + do dekoracji
- 70 g mąki
- 150 ml śmietany 30%
- 3 jajka
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- wędzona makrela
- kawior z wodorostów do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować.
Białka z 2 jajek wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
Ziemniaki odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka i za pomocą blendera ręcznego zmiksować, robiąc purée.
Do garnka z ziemniakami dodać mąkę i jedno całe jajko, całość wymieszać i odstawić.
Przygotować sos. 110 ml śmietany wlać do miski, ubić na sztywno, dodać sok z połówki cytryny, delikatnie wymieszać.
Same listki z dwóch gałązek koperku drobno pokroić i dodać do sosu. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Sos schować do lodówki.
Do purée dodać 40 ml śmietany, sól i pieprz i wymieszać. Następnie dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.
Z makreli wyciągnąć ości, odciąć głowę, za pomocą noża wyciągnąć ości brzuszne i odciąć ogon.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek i rozgrzać.
Za pomocą 2 łyżek formować z purée małe placuszki.
Upieczone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie zawinąć w folię aluminiową, żeby nie ostygły.
Filet z makreli pokroić na mniejsze części.
Placki odwinąć z folii, smarować sosem, na każdym placku układać kawałek makreli, dekorować kawiorem z wodorostów i koperkiem.
Ja przedwczoraj robilam placki ziemniaczane - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńRobiłam i bardzo lubię :>
OdpowiedzUsuńbardzo lubię makrele a jeszcze tak podana na pewno pyszna ;)
OdpowiedzUsuńoj to zdecydowanie moje smaki... już bym jadłam :)
OdpowiedzUsuńNiby klasyk a jakże oryginalny, puchate placki ziemniaczane a do tego makrela - jestem zachwycona!!
OdpowiedzUsuńPodanie przepiękne, profesjonalizm pełną gębą. Bardzo sympatyczna propozycja podania klasyki. Super !
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki