Placuszki ziemniaczane z wędzoną makrelą

Przepis autorstwa Pascala, który znaleźć można w Kuchni Lidla. Mnie urzekło w nich najbardziej to, że placki ziemniaczane mogą być tak eleganckie. Na co dzień też można jeść coś, co wygląda wyjatkowo.Placuszki te, dzięki dodatkowi piany z białek są niezwykle puszyste i lekkie, dlatego też nie poprzestaje się na jednym. :)  Smaki swietnie ze sobą współgrają i nawzajem się uzupełniają.




Składniki (na 14 placuszków):
  • około 600 g ziemniaków
  • pół pęczka koperku + do dekoracji
  • 70 g mąki
  • 150 ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • wędzona makrela
  • kawior z wodorostów do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować.

Białka z 2 jajek wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.

Ziemniaki odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka i za pomocą blendera ręcznego zmiksować, robiąc purée.

Do garnka z ziemniakami dodać mąkę i jedno całe jajko, całość wymieszać i odstawić.

Przygotować sos. 110 ml śmietany wlać do miski, ubić na sztywno, dodać sok z połówki cytryny, delikatnie wymieszać.
Same listki z dwóch gałązek koperku drobno pokroić i dodać do sosu. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Sos schować do lodówki.

Do purée dodać  40 ml śmietany, sól i pieprz i wymieszać. Następnie dodać ubite białka i  bardzo delikatnie wymieszać.

Z makreli wyciągnąć ości, odciąć głowę, za pomocą noża wyciągnąć ości brzuszne i odciąć ogon.

Na patelnię wlać oliwę z oliwek i rozgrzać.

Za pomocą 2 łyżek formować z purée małe placuszki.

Upieczone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a  następnie zawinąć w folię aluminiową, żeby nie ostygły.

Filet z makreli pokroić na mniejsze części.

Placki odwinąć z folii, smarować sosem, na każdym placku układać kawałek makreli, dekorować kawiorem z wodorostów i koperkiem.

6 komentarzy:

  1. Ja przedwczoraj robilam placki ziemniaczane - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam i bardzo lubię :>

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię makrele a jeszcze tak podana na pewno pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj to zdecydowanie moje smaki... już bym jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niby klasyk a jakże oryginalny, puchate placki ziemniaczane a do tego makrela - jestem zachwycona!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podanie przepiękne, profesjonalizm pełną gębą. Bardzo sympatyczna propozycja podania klasyki. Super !
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń